Jáhlová kaše

 (Recept upravený pro Očistný program s Amanbirem)
Spaříme jáhly horkou vodou, a dáme vařit. Přidáme jemně nakrájený nebo nastrouhaný malý kousek (předem namočeného) zázvoru, a jablka nakrájená na malé kousky, špetka soli, špetka kardamomu. Ke konci vaření přidáme nakrájené dvě datle.
Jablka nebo hrušky lze také vařit v hrnci zvlášť a poklást na hotovou kaši, či udělat ovocný rozvar, kterým kaši polijeme.
(Trochu kaše zbylo ještě i na odpolední dezert)

Jáhly jsou ceněné pro svůj obsah minerálních látek, najdeme v nich hořčík, draslík, křemík, fosfor, železo, měď, zinek a mnoho vitamínů jako je B1, B2. Zdá se, že mají vysoký obsah sacharidů, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že díky obsahující vláknině je jejich výsledný glykemický index 55 – 60. Navíc patří mezi skvělé zásadité potraviny. Jáhly jsou snadno stravitelné, neobsahují lepek, jsou tedy výbornou složkou potravy pro lidi trpící zažívacími problémy. Pokud budete přidávat sušené ovoce, dávejte pozor, aby nebylo dosazované nebo chemicky upravované.

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty a jeho autorem je Irena Šorfová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.