Jak udělat konopné mléko

Rozhodně doporučuji zařadit konopná semínka do vašich jídel, mají v sobě obrovské množství živin (viz níže). A navíc jsou velmi chutná a mléko z nich je velmi jemné a lahodné chuti.

Ingredience
Na asi 3-4 šálky konopného mléka budeme potřebovat:
1/2 šálku loupaných konopných semínek (neloupaná je třeba namočit na 24 do vody, dvakrát za den vyměňte vodu, semínka budou praskat a vyloupnou se ze slupky.)
3-4 šálky vody (záleží, jak moc chcete mléko husté)
špetka soli

Na dochucení lze použít dle vašeho výběru
pár datlí nebo lžička javorového sirupu, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ šálku čerstvého lesní ho ovoce, banán nebo 2 lžičky kakaa, špetka skořice.

Postup
Semínka pak dejte do mixéru, kam přidáte 3-4 šálky vody a případným dochucovadlem či přírodním sladidlem dle vaší volby, mixujte asi 1 minutu. Není třeba přecedit, ihned podávejte.
V lednici vydrží 5 dní, vhodné do smoothies, kaší i na pečení.

Účinky konopného semínka
Působí příznivě na správný vývoj fungování mozku.
Příznivě ovlivňují funkci metabolismu.
Chrání vývoj reprodukčních systémů.
Pomáhají udržovat hormonální rovnováhu.
Pomáhají regulovat hladinu cholesterolu.
Chrání naši pokožku (zabraňuje poškození a vysoušení, doporučuje se při lupénce nebo ekzémům)
Zlepšují paměť.
Odstraňují únavu a podporují fungování nervové soustavy.
Mají velmi příznivý vliv na lámavost vlasů.
Pomáhájí léčit chronická onemocnění.
Obsahují přes 20% bílkovin (zdravá tvorba svalstva, imunitního systému, apod.).
Obsahují velké množství stopových prvků (hořčík, železo, vápník, zinek, jód, chrom, stříbro, síra, fosfor, draslík, …)
Dodávají velké množství energie (díky většímu množství tuku – omega-3 a omega-6 mastné kyseliny!), obsahuje až 30% tuku!
Konopná semínka dodají tolik živin, že jsou ideální potravinou pro zimní období, když po ruce není tolik ovoce a zeleniny!
Neobsahují lepek.
Velmi vhodné i pro sportovce. Díky obrovskému obsahu bílkovin a vitaminu B6, který pomáhá udržet rovnováhu bílkovin organismu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky, Recepty a jeho autorem je Irena Šorfová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.